ფრანგული დიეტა
ამ სისტემის მიხედვით: აკრძალულია დაკონსერვებული პროდუქტების გამოყენება;
- მარილის მოხმარების მკვეთრი შეზღუდვა, ასევე მწარე, ცხარე სოუსებისა და სანელებლების ( წიწაკა, მოგვი, ძმარი) გამოყენებაც;
- არარეკომენდებულია რაციონში ბილოგიურად "მკვდარი" პროდუქტების ჩართვა, მაგალითად, ხორცეული, ცხოველური ცხიმები, შაქარი, ამასთან მკვეთრად უნდა შეიზღუდოს რძის ნაწარმის მოხმარება;
- სასურველია კვების რაციონში მაღალბიოლოგიური პროდუქტების ჩართვა, განსაკუთრებით - ბურღულეულის, ბოსტნეულის, ხილის.
- ავადმყოფი და 40 წელზე ასაკის ქალებისათვის რეკომენდებულია ყოველდღიურ რაციონში ბურღულეულის ფაფების ( წყალზე მომზადებული, მწიკვი მარილით) ჩართვა. მენიუ ახალგაზრდა ქალებისათვის, რომელთაც წონაში დაკლება სურთ, როსტანის სქემის მიხედვით ასე გამოიყურება:
დილა ფაფეული, ჩაი თაფლითა და ორცხობილით;
სადილი
ბოსტნეულის სალათი ან სუპი ორცხობილით, წყალი ( მინერალური ან ონკანის)
ვახშამი
ახალი ხილი ან ბოსტნეული.
შენიშვნა:| ნებისმიერი კერძი (სალათა, სუპი) ზეითუნის ზეთზე უნდა დამზადდეს.
ექიმი-დიეტოლოგი შარლ როსტანი ასევე გვთავაზობს სასარგებლო და მავნე პროდუქტების ჩამონათვალს შესაბამისი ქულების მითითებით.
ძირითადი პროდუქტები:
სიმინდის ღერღილი - 5, გაღვივებული ხორბალი - 5, შვრიის ფაფა - 5. განსაკუთრებით სასარგებლოა ნევროზების დროს, ქერის ფაფა - 5, წიწიბურას ფაფა - 5, ბრინჯი - 4- სასრუველია მომზადების წინ მოხალოთ, მანანას ბურღული - 3.
დამატებითი პროდუქტები:
ატამი-4, ატმის ჩირი-5, ყურძენი-4, ალუბალი-3, მარწყვი-4, ქიშმიში-3, წითელი მოცვი-5, აქვს რადიაციის საწინააღმდეგო ქმედება, გარგარი-5, შავი ქლიავი-4, ჟოლო-4, ახალგამოწურული ვაშლის წვენი-4, ნიგოზი-4 (ზაფხულში), -5 (ზამთარში), მწვანე ხახვი-4, თაფლი (3-ზაფხულში, 5-ზამთარში), ოხრსხუში-5, ნიახური-5, აქვს ანტიკანცენოგენური თვისება, სტაფილო-4, ბოლოკი-3, ჭარხალი-4, (ანტიკანცეროგენი), ყვავილოვანი კომბოსტო-3, კომბოსტოს მწნილი-4, ნესვი-4, საზამთრო-4, ყაბაყი-3, ფორთოხალი-4, მანდარინი-4, ლიმონი-5.
პირობითი პროდუქტები:
პური (2 -უმჯობესია გამომშრალი), ფქვილი-3, ბარდა (2-ცილის მაღალი შემცვლელობის გამო, სასურველია, კვირაში ერთხელ გამოიყენოთ), ლობიო-, სოკო-1, ჩაი(1-გარდა მწვანე ჩაისა), რძე-1, კეფირი, მაწონი-2, ყველი-1, ნაღების კარაქი (0,1 - არაუმეტეს კვირაში ერთხელ), ინდაურის ხორცი (0,1 -ბულიონი არარეკომენდებულია).
ნეგატიური პროდუქტები შენიშვნა:
ჯანმრთელობისთვის საშიში პროდუქტების შესაბამისი ქულები აღნიშნულია ( მინუსით).
შემწვარი ღორის ხორცი-4, მოხარშული ღორის ხორცი-3, ძროხის მჭლე ხორცი-3, ცხვრის მჭლე ხორცი-3, მოხარშული ძეხვი-4, მარგარინი (-4, კანცეროგენია), შაქარი-5, მშრალი რძე-5, ნატურალური ყავა-4, ნაყინი-5, (ბევრი ქიმიური დანამატის გამო), კარამელი-5, ტორტი-25, ხილის წვენები კონცენტრატებით, გაზიანი ტკბილი სასმელები-5, მურაბა,კომპოტი, ხილფაფა-4.
|